Polttamattomasta saviharkosta savilaastilla muurattua ”lämpömuuria”  kapean viherhuoneen takaseinänä. Kuvassa Eestiläinen rakennusurakoitsija Marko Kikas  kertomassa  pintaan tulevasta savirappauksesta. Harkot (savi + kutterinlastu, kuutiopaino noin 1000kg) on valmistettu hänen pienessä tehtaassaan Eestissä.  Kohde on Fiskarssissa ja siitä on juttua oheisessa TerveTalo- lehdessä sivulla 4.

ADOBE savi-kuituharkoista savilaastilla muurattu viljamakasiini Ruotsissa, Gudhammerissa 1800-luvun lopulta. Hyvintehdyt savirakenteet kestävät aikaa - ja ovat helppoja korjata. ( >> lähikuva harkosta)

Gudhammerin viljamakasiinin seinää: Jopa suojaamattomanakin reilut sata vuotta kestävään ulkoseinään ei välttämättä paljoa tarvita: savea, kuitua, ehkä hiekkaa (hiekka laastissa) 

LET -INFO (-- 2014)

( 2013)

LET-info-hankkeen tavoitteena on tiedottaa laajasti luonnonmukaisesta lähirakentamisesta ennen kaikkea maaseudulla sekä laajentaa Luomura ry:n verkostoa maaseutuaktivistien ja -järjestöjen suuntaan. Tarkoituksena on myös edistää luonnonmateriaalien käytön tuntemusta yksilö- ja kylätasolla. Hankkeessa kootaan luonnonmukaisen, ekologisen ja terveellisen rakentamisen olemassa olevaa tietotaitoa ja tuodaan sitä esiin suurelle yleisölle ja verkostoituneille maaseutukehittäjille. Tietopaketti julkaistiin osana TerveTalo 2013-lehteä. Se lähetettiin mm. seuraaville toimijoille: Suomen Leader- ryhmät, YTR -jäsenistö, Talonpoikaiskulttuurisäätiön jäsenistö,  ekokyliin ja yhteisöihin, Kylätoimijat listalle (kyläyhdistyksiä), teemaan liittyviä yhdistyksiä ja järjestöjä listalle, Kaikkiin Suomen kuntiin teknisiin toimistoihin, aluearkkitehdeille ja kunnanjohtajille. Myös suuri osa näiden sivujen viimeaikaisesta annista on kiitos LET-Info rahoituksen.

Järviruoko on yksi todella mielenkiintoisista luomurakennusmateriaaleista. Kuvan talo on ehkä tyypillinen "tee se itse"  malli: Seinät järviruokopaaleja, luonnonkiviperustus ja jopa pärekatto. (Tarto, Eesti) Järviruo´on RT kortti on tulossa nyt syksyllä 2013.

 

RAHOITUS:

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR 

Maa- ja metsätalousministeriö- maaseudun kehittämisrahoituksia
Työ- ja elinkeinoministeriö

________________________________

Näyttävin Suomessa tähän asti rakennetuista olkipaalitaloista lienee EkoViikkiin JP Riuttamäen ja Mikael Westermarckin suunnittelema ja rakennuttama kolmen huoneiston rakennus.