Rio Limpio

- pieni vuoristokylä Dominikaanisessa Tasavallassa

 

Luomuran puheenjohtaja Mikko Tuononen oli 1980 luvun lopussa töissä Dominikaanisessa Tasavallassa Haitin rajaseudulla Rio Limpion kylässä. Työ liittyi maaseudun kokonaisvaltaiseen kehittymiseen ja sisälsi luomuviljelyä, vaihtoehtorakentamista, pienyritystoiminnan tukemista,  jne. Kontaktit ja ystävyydet ovat säilyneet ja erilaisia hankkeita on toteutettu vuosien mittaan. Nyt kylänlaidalla on rakentamiseen, asumiseen ja viljelyyn liittyvä pieni Rio Limpiolais -Suomalainen ” Vihreä Keskus”. Alueelle tulee muutamia asuintaloja paikallisille, ekomökkejä vierailijoille ja yhteistiloja harrasteille, tiloja koulutustapahtumille ja toivon mukaan myöhemmin pienyritystoiminnallekin.

LUOMURA on ollut mukana kehittämässä Vihreää Keskusta ja erilaisia pienhankkeita kylässä. Rahaa ei Luomuralla itsellään ole tarjottavana, mutta tietotaitoa, motivoivaa kiinnostusta, kontakteja ja ripaus kansainvälisyyttä kylläkin.

Näet työmme tyyliä ja Rio Limpio tunnelmia kotisivuilta: www.riolimpio.info ja FBissa:https://www.facebook.com/centroverde


Lisätietoja: Mikko Tuononen,  m.tuononen(at)kolumbus.fi , 040 -124 1900
 

 

 

 Kuvia. Klikkaa kuvaa suurentaaksesi sitä ja saadaksesi kuvatekstin näkyviin.

Suomalaismatkaajia  Rio Limpion kylätaloa ihailemassa. Seinissä on kyläläisten v.1992 munatemperalla maalamia paikallisia aiheita. Maalaustyötä ohjasi ja inspiroi ruotsalainen Taiteilija Arne Klingborg.Chicho - alias Juan Tejada alkuvuodesta 2010 talotyömaansa edessä. Polttamattomat, puristetut savitiilet - ns. Cinva Ram tekniikka."Vihreän keskuksen" pomo, Gonzales - alias Pedro Popa Ramirez ... "keppiriippumattoa" tekemässä valtaajakasvi Calliandrasta.Vessakylttien värjäystä tervalla ja Bija-pensaan siemenillä. Suomalaismatkaajien juttuja.
Pienimuotoista vaihtoehtoisuutta rakentamisessa ja asumisessa sekä hedelmiä ...siinä paikan pääteemojaCinva-Ram tiilissä on 5 % sementtiä - niitä ei ole polttettu. Nenito muuraamassa.Kaikki mahdollinen tehdään itse - 8 milliä paksut betoniset kattotiiletkin...moniko on herännyt sirkkojen siritykseen aamuauringon  kilottaessa ohuen "tervasikkunan" läpi?
Itse kasvatetusta - pienestä  ja pyöreästä - puusta saa komeat kattorakenteet pikkumökkeihin... ne on hyvä tervata termiittejä vastaanVanhaa kyläkuvaa -80 luvulta. Autot ja liikenne eivät määränneet mökkien paikkoja.Mökki maaseudulla. Avotulikeittiö on aina erikseen
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.

Terveisiä Luomuran kummikohteesta Dominikaanisesta Tasavallasta Rio LImpiosta! Marraskuun 2013 kummi / työmatkamme ensimmäinen pysähdys oli Jarabacoan vuoristokaupungissa. 1929 sinne muutti Eeli Ylitalo Alajärveltä ja vietti siellä elämänsä tervankeitolla ja tiilenteolla eläen. Hänen poikansa ovat jatkaneet menestynyttä yritystä Eelin kuoltua 90-luvulla. (Elias 1. oikealta, ja Lauri 4. oikealta). Muu väki kuvassa on osa suomalais -eestiläistä matkaporukkaamme. Jos etelän yhteistyömme kiinnostaa niin seuraa sivua https://www.facebook.com/centroverde tai www.riolimpio.info . (11/2013)

Aurinkouunia kokeilevat pohjoisen vieraat mielellään.