Heidin Satusavimökki

Kun Lontoossa asuva suomalaissyntyinen taiteilija palaa kesäksi omiin lapsuudenmaisemiinsa Nurmijärvelle, mita ainutlaatuista sitä voisi siellä tehdä? ...metsän laitaan ja omin käsin? Satusavimökin!

TERVETULOA! ...toivottaa Heidi Vilkman  Nurmijärvellä savimökkityömaallaan. Savella lienee hyvinkin erikoisia ominaisuuksia tai vaikutuksia sillä monta savitalotyömaata kiertäneenä en  ole (yhtä poikkeusta lukuunottamatta) tavannut mököttävää ja hermoa väkeä; Iloisia luomuilijoita kylläkin aikalailla. Vielä tarkennettuna: iloisia, ahkeria, luovia luomuilijoita. Kuten Heidi.

Kokeileva, leikkisä savimökki. Mökin etuseinä oikealla on Cob- tekniikkaa, kuvan etualalla "harvaa" pölkkysaviseinää ja takaseinät ovat savirapatulla olkipaalirakenteella tehtyjä. Viherkatto on aloitettu, mutta valmistuu täydellisesti vasta ensi kesänä, kuten myos mökin sisäpuoli, mukaanlukien savilattia, nukkumisparvi ja lopullinen seinärappaus ja -koristelu.

 

Tässä levitetään ensimmäinen kerros savirappausta olkipaalien päälle ja suojaksi ulkoseinään. (Rappauskerroksia tehdään kaikkiaan kolme, viimeinen pelkkää kalkkilaastia.)

 

Savikuoppa on vain 10 metriä "raksalta" - ja ulkomaalaisille ystäville eksoottinen työ maittaa

Säkkiperustus - alimmassa kerroksessa on soraa, ylimmissa savi- ja hiekkaseos. Säkit kuivuvat erittäin kovaksi massaksi ja säkkikerrokset on yhdistetty toisiinsa noin metrin pituisilla harjateräksillä.

 

Keraplastin kattokupu asennetaan huipulle Heidin isän ja naapurin avulla, jotka ovat auttaneet kesän aikana mökin rakentamisessa.

Heidi ja cob-savesta tehty lohikäärme pizza- ja leipäuuni.

Noin pienimuotoisena on mahdollista kokeilla kaikkkia eri tekniikoita ja tehdä erilaisia mahtavia taideteoksia ja luomuksia. Mielenkiintoista tulee olemaan seurata miten materiaalit reagoivat kosteaan syksyymme ja pitkään talveemme. Kesä ei ole ollut paras mahdollinen savirakentajalle, kun kosteutta on liikaa on vaikea saada seinä kuivumaan.

HEIDIN BLOGI >> CobDreams  (MutaUnelmia)

Kuvia ja tekstiä englanniksi >> www.naturalhomes.org


Heidin "Mutaunelmia " Blogi >>

MeidänMökki lehdessä juttua: http://www.meidanmokki.fi/piharakennukset/nain-syntyy-mokki-savesta

Heidin hiekkapuhaltamaa lasia pikkuikkunoissa.

 

Oven ornamentteja - Heidin tekemä keraaminen, mökin nimeä kuvastava 'Elämän Puu' kurkistusikkuna.

 

Rakennusaikana kattorakenteen kannattimena on keskellä korkea tukipuu. Kun katon 'kierre' on saatu kasattua valmiiksi, poistetaan tukipuu ja kannatinpuut putoavat hieman alaspäin ja kiilautuvat vahvaksi ja kauniiksi kattorakenteeksi.

 

Erilaisia rakennustekniikoita ja -materiaaleja voi käyttää ja yhdistellä taiteellisesti

Elämänpuu julkisivulla. Savirappauksen päälle tulee vielä ensin  savi -kalkkiseos ja kalkkilaasti päällimmäiseksi