Villa Höyrylinna - Pelkkakehystalo

Thomas Commondtin Villa Höyrylinna Paraisilla on "pelkkakehystalo" (ei nauloja eikä ruuveja).  Talossa on sekä sisä- että ulkopuolella näkyvissä muhkeat, käsinkuoritut, pitkittäin halkaistut mäntypystykannattimet. pysty- ja ristipuurakenteinen runko ja kevytsaviseinät.

 

Pelkkakehystalo Villa Höyrylinna ja mestari Thomas Commondt. Ja höyrykone " Kullervo", valmistuspäivä 17.2.1911

Pelkkakehystalon valoisa, korkea olohuone, jossa on runsaasti viherkasveja.  Talossa on mahdollisuuksien mukaan käytetty kierrätysmateriaaleja, ikkunat, ovet jne.

Lämmitysputket on Villa Höyrylinnassa saksalaiseen tapaan nostettu seinälle. Säteilevä lämpö osuu koko kehoon eikä keskity vain jalkoihin.

Villa Höyrylinna ja sen Isäntä Thomas

Seinien eristeeksi on käytetty kevytsavea (n. 250-300 kg/m3) ja seos on valettu liukuvaluperiaatteella pystykannattimien väliin ehjänä.  Seinät on valmistettu käyttäen erilaisia eristemateriaalisekoituksia. Yksi on kutterilastu, toinen meriruokosilppu, kolmas rukiin olkisilppu ja neljännen seinän eristeenä on Leca-soraa( halk. 8-20 mm).  Mutta yhteistä kaikille seoksille on se, että oman pihan savi on nostettu edellisvuonna "talveksi tekeytymään".

Talon valoisuutta lisäävät ikkunapuitteisiin sijoitetut peilipinnat

Järviruokoa väliseinissä ja välipohjassa. Komeaa jälkeä!

Koivuntuohi on hyvä ja taatusti käytännössä kokeiltu kosteudeneristäjä. Perustuksien betonia ja puuta ei parane jättää kosketuksiin

Lehtikuusi taitaa olla paras saatavilla olevista puulajeista kosteudenkestävyydeltään.

Kevytsaviseinä valetaan /pakataan muotteihin puurunkoa hyödyntäen. Höyrylinnan pihamaalla olevan koemökin valuseoksessa oli paljon puuhaketta ja -lastua.