Nan ja Peterin Hakesavitalo

Savitaloja on monenmoisia, kokoja, malleja ja tekniikoita riittää moneen lähtöön. Yksi mielenkiintoisempia nykysavitaloja mitä olen nähnyt on Na ja Peter Bodingh´in Hakesavitalo Ruotsissa,  Järnan Skillebyssä.  ”Nykyaikainen” tyyli, valoisat ja avoimet tilat, materiaalit pitkälle luomua ja kierrätystä.
 

 Miksi näin erikoinen talo, kysyin Nalta ja Peteriltä?   ”Halusimme mahdollisimman ekologisen ja luonnonmukaisen talon ... innostuimme  Savesta materiaalina kun seurasimme Saltån ”savikirkon” rakentamista.  Saimme paikallisen, monia vaihtoehtoisia tekniikoita tuntevan arkkitehdin Walter Druml´in suunnittelijaksemme ja rakennusyrittäjä Johannes Riestererin neuvomaan ja tekemäänkin käytännön tasolla vaativimpia osia työstä.”

Na, Peter ja pikku Kajsa.
Lattia hyvin liipattua betonia, uuni savirapattu "suomalaismallinen", kevyissä väliseinissä sähköt reilusti pintavetoina. Komeita ja yksinkertaisia väliseiniä (sininen vasemmalla) on tehty hienosahatusta / höylätystä lattiasponttilankusta. Pintakäsittelynä Mehiläisvahakuultomaalaus (lasyyri).

Lattian rakenne on mielenkiintoinen: Harkkoperustuksen sisässä, sorien päällä on 40 cm Lecasoraa, suodatinkangas (?) ja n.15 cm paksu raudoitettu betonilaatta. Laatassa on vesikiertoinen lattialämmitys. Betonilaatta on teräksellä liipattu sileäksi  - ja se toimii sellaisenaan lattiapintana.
Kissa on jo tottunut kuvaajiin.

Jos savilaastia tarvitsee vain vähän eikä syysta tai toisesta halua konetta käyttää käy se myös näin. Jaloin poljenta on aika tehokas keino sekoittaa savilaasteja. Mallia näyttää Emmi Suomesta 2009.

Na ja Peter Bodingh:
p6bodingh@hotmail.com

Olohuone -hallin kattomateriaalina on osittain Toja -levy (puukuitu + sementti), nykyisin ainakin Suomessa vähemmän käytetty pintamateriaali. Steinerkoulujen katoissa sitä näkee hyvien akustisten ominaisuuksiensa ansiosta.

Kansaivälisiä YIP-nuoria työharjoittelussa 2009. Kuvassa näkyy hyvin runko johon ulkomuotti kiinnitetään täytön ajaksi.

ALAKERTA: olohuone - keittiö, toimistohuone, kylpyhuone ja kodinhoitohuone
YLÄKERTA: 2 isompaa ja yksi pieni makuuhuone
PIHARAKENNUS (n.40 n2) :  vierashuone omalla vessalla ja varasto

Miettimistä / kommentteja:

Hake-savi seos seinässä tuntuu kyllä aika varmalta ratkaisulta kosteutta ajatellen, mutta miten täyttää suomalaiset uudet vaatimukset energiansäästön suhteen? 30 -40 cm savihakeseosta on lienee aika kylmä seinä - mutta toisaalta päihittänee 22 cm perinteistä hirttämme?

Yläkerran lattiat ovat kaikki kalkkipigmenttikäsiteltyä  kierrätyslankkua.

Savirappaus voidaan tehdä monella eri tavalla erinäköiseksi ja -oloiseksi.  Viivasuoraa betonimaista tai pehmytmuotoista elävää, ja kaikkea siltä väliltä. Seoksessa (tässä kohteessa) on hiekkaa, savea, hieman olkikuitua, hevosenlantaa ja vettä. Savipinnan voi myös maalata - tai rapata uloimman kerroksen värjätyllä laastilla.

Hakesavi -talon seinämateriaali (tässä talossa) : 5 osaa kuivaa puuhaketta, 1 osa savea(vellinä), 1 osa hiekkaa, "reilu kourallinen" olkisilppua ja vettä.

Reilusti ikkunaa etelään jotta kevättalven aurinko pääsee lämmittämään massiivisia sisäseiniä ja lattiaa. Ja hyvät pystysälekaihtimet sisällä jotta kesän liika lämpö pysyy ulkona.(kuva2009 MTu)