Ricin olkielementtimökki

Richard Sirén: Olkimökki  saaristoon

 

Nuori perhe päätti rakennuttaa mökin sukupaikkaansa saaristossa. Haluttiin kesämökistä konstailematonta ja laadukasta, palvelemaan kahden lapsen huushollia ja vanhemmille ehdotonta omaa rauhaa. Tärkeänä pidettiin myös että mökkiä pystyy vähällä vaivalla lämmittämään talvella ja että rakennus toteutettaisiin mahdollisimman luonnollisista materiaaleista. Tehokkaan budjetin sekä varmojen ratkaisujen puitteissa ruvettiin hakemaan toteutettavaa ratkaisua. Talon suunnittelussa noudatettiin helppoa ja selkeää toteutuslähtöistä ja yksinkertaista muotokieltä.

 

Rakennus suunniteltiin saariston rakennusmääräyksiin soveltuvaksi jonka puitteissa rakennusoikeutta oli fiksuinta soveltaa vierasmökin ja varaston yhdistelmänä. Haluttiin maksimoida rakennuksen tiloja, ja samalla säilyttää mökkimäisen ulkomoudon ja tunnelman. Kapeasta runkosyvyydestä ja matalasta ulkoseinämitasta huolimatta jyrkkä katto ja yksinkertainen kattotuoliratkaisu suo täysin vapaan ylätilan (ilman kurkiharjaa) eli parvitilan jonka keskellä on seisomakorkeus harjan alla.

 

Valittiin liettualaisen Ecococonin kehittämä olkielementtiratkaisu johon suositellaan sisäpinnaksi virolaisen Saviukumajan tuottama savirappaus. Olki on kosteutta tehokkaasti varaava ja tasaavaa itsessään, sekä hyvin homogeenien rakennusmateriaali, jonka suurimpia etuja on mm.  ettei rakenteessa tai elementtien liitoskohdissa esiinny rakoja tai halkemisvaaraa eikä liitoksissa käytetä mitään saumausaineita. Kaikki rakenteet ovat suunniteltu hengittäviksi jolloin vältytään luomasta nk. riskirakenteita energiatehokkaan rakentamisen nimissä. Kokonaisuudessaan noin 60cm paksu ja hengittävä seinärakenne on paitsi lämpöeristävyyden  myös kosteuden hallinnan  sekä ääneneristävyyden kannalta tehokas  ja esteettinen rakenne. Kiinteä ja jäykkä elementti toimii myös täysin kantavana rakenteena.

 

Ecococonin olkielementin puukehyksen tekninen rakenne varmistaa mittatarkkaa ja selkeää perusrakentamista. Jykevä elementti mahdollistaa samalla tiiviin ja hengittävän seinäkerroksen, jossa on vain noin 5% ilmaa suhteessa tavalliseen olkipaaliin (jonka tiheys on vastaavasti noin 12%). Tällöin ilma liikkuu vakaammin ja hitaammin rakenteen halki, savirappaus ja 40 cm olkikerros takaavat kuivan seinän. Ecococon on kehittänyt Passiivi Instituutin hyväksymän seinärakenteen, jossa ulkokerroksessa on 60mm:n puukuitulevy, joka pysäyttää ulkoa tulevan kosteuden ja estää sen pääsyn seinärakenteeseen. Mitä kuivempi seinä, sitä parempi eriste. Lämmitys talvella on helppoa ja lämpö ei karkaa. Mökkiä lämmitetään talvikylmänä 20 minuutissa pienellä kaminalla lämpöhävikin ollessa minimaalinen  tiiviissä rakenteessa. Myös rakennuksen yksinkertaisen muodon takia syntyy vähemmän rakentamiseen liittyviä  virheitä sekä rakentaminen on nopeata ja vaivatonta.

 

Ylä- ja alpohjarakenteeksi  ei ole järkevää valita olkirakennetta sen painon takia. Tässä tapauksessa on käytetty ekovillaa.  Seuraaviin kohteisiin suunnitellaan "Ehta" nimistä puulastueristettä joka on uusi tuote. Sisäpinnat on rapattu noin 20-30mm paksulla savikerroksella, joka seinää läpäisevän ilman kosteudenhallinnan ohessa myös tasapainottaa sisäilman kosteuden pitoisuutta, koska savi varastoi ja luovuttaa kosteutta tehokkaasti. Pintaväriksi valittiin vaalea, hiekanvärinen sävy. Kaikki ehdotettavat sävyt ovat Viron maa-aineiden luonnollisia sävyjä.

Ulkovuoreksi valittiin suomalaisen herkän ja karun saaristomaisemaan ja ilmastoon sopiva pystylaudoitus maalattuna Falun mustalla. Tämä loi matan mustanruskean asun rakennukselle. Katto on myös musta ja huopaa. Yhdistetyn perinteisen ja modernin mökin ilme ja funktio on yksinkertainen ja kaunis.

Talon asukkaat ovat onnellisia ja viettävät kesät ja talvet huolettomasti. Seinärakennetta on seurattu kosteusmittareilla josta on selvinnyt, että seinät ovat täysin kuivia kaikkina vuodenaikoina. Loppukustannuksista voidaan myös todeta ettei rakkennuksesta tullut kallimpi ainakaan hienojen seinien takia. Seuraaviin hankkeisiin ollaan opittu paljon, ja Paraisille on aloitettu rakentamaan seuraavaa mökkiä! ( 9/2017)

 

 

Suunnittelija: Richard Sirén, Facebook/Make A Place

Valokuvat: Marc Goodwin, Archmospheres.com   https://archmospheres.com/