Luomuhirsitalo

Holmqvistien ekokarjatilan uusi hirsinen sivukamaritalo sijaitsee Kokkolassa ja se on tehty lähes kokonaan oman metsän puista. Omistajat eivät halunneet ns. muovitaloa, vaan halusivat tehdä talonsa mahdollisimman luonnonmukaisista materiaaleista ja perinteisiä menetelmiä käyttäen. Puut hakattiin talvella 2003, hirret olivat puoli vuotta varastossa pinossa ja vuonna 2004 koottiin hirsikehikko. Taloon päästiin muuttamaan 2008. Talo on ulkoasultaan pelkistetty ja sisäpuoli on tunnelmallinen. Puu on kauniisti jätetty näkyviin ja sen luonnollisia ominaisuuksia on osattu hyödyntää. Se tekee tiloista eloisan tuntuiset.

(Kuvat Mikko Tuononen, teksti Erika Sillander)

Julkisivu on käsittelemätöntä hirttä. Timpurina oli Seppo Kalliokoski.

Tuvan ison tulisijan on muurannut Timo Isokoski.

Kuvanveistäjä Tapani Hietalahti on tehtyn tämän veistoksellisen kirjahyllyn.

Kokopuisen keittiön on rakentanut paikallinen puuseppä. Talossa on painovoimainen ilmanvaihto, mutta keittiössä ja kylpyhuoneessa on koneellinen poisto, joka voidaan laittaa päälle tarvittaessa.

Yläkertaan on tehty kaareva sisäkatto, joka tekee kauniin holvimaisen efektin. Eristeenä ala- ja välipohjassa on kutterinpurua, katossa ekovillaa.

Melkein kaikissa huoneissa lankkulattiat on käsitelty Osmon öljyvahalla kahteen kertaan. Yhden kamarin lattiassa on kokeiltu kuurausta pellavaöljy-suopaliuoksella.

Talossa on tuulettuva rossipohja asiaankuuluvine kissanluukkuineen. Hirret on eristetty nousevalta maakosteudelta koivun tuohella.

Kommentteja:
Jykevä talo! Itselle tehty ja omanlainen! Hienoa nähdä tunnelmallinen talo jossa on selkeästi kunnioitettu puuta ja jätetty "puutuotteet" käyttämättä. (MTu)

Pauliina ja Mats Holmqvist ison tuvan avotakan edessä.

Mats Holmqvist antaa mielellään lisätietoja hirsitalostaan 0400598254.

Koristemaalaukset on tehnyt Raul Pohjonen. Hän sekoittaa itse omat maalinsa.

Tuvan sisäpuolen hirsipinnat on jätetty käsittelemättä. Hirret on piiluttu käsin, joka parantaa akustiikkaa. Makuuhuoneiden seinät on vuorattu puukuitulevyillä ja tapetoitu paperitapeteilla.

Retrokatkaisijat on hankittu Rakennusapteekista.