KAUNIIDEN JA KIERRÄTETTYJEN ESINEIDEN SEKÄ ASIOIDEN LUNDAGÅRD

 

Aja ja Christian Lund sekä heidän neljä lastaan elävät elämää, josta monet haaveilevat. Heidän periaatteenaan on kulutuksen vähentäminen, enemmän aikaa perheelle, itse tekeminen, vanhan kunnostaminen sekä luonnonmukaisuus. He korjaavat jo kolmatta taloaan ja pitävät pientä puotia, jossa myydään sisustus- sekä perinnerakennustarvikkeita.

Nykyisen talon runko on siirretty Purmoon muutama vuosi sitten. Sen maisemaan sijoittelussa on loistavasti otettu huomioon olemassa oleva kulttuurimaisema ja perinteinen kylärakenne. Puoti heillä on  aivan kylän keskustassa olevassa pienessä rakennuksessa, jossa myös 1800-luvulla on ollut kyläkauppa.

Heille perinteisen kunnioittamisen ja ekologisuuden lisäksi tärkeää on myös esteettisyys. Se näkyy kaikkialla, ihan talon sijoittelusta lähtien aivan pieniin sisustusyksityiskohtiin asti. 

(kuvat Mikko Tuononen, teksti Erika Sillander)

Talo on siirretty metsän reunaan muutama vuosi sitten, mutta näyttää siltä kuin se olisi seissyt siinä aina. Kuvia ja tarinaa talon purkamisen ja siirtämisen ajoilta löytyy alla olevasta linkistä: http://lundagard.blogspot.com/p/om-vart-hus.html

Aja ja Cristian tekevät sitä mistä eniten pitävät, korjaavat vanhaa taloa sekä myyvät korjausrakennustarvikkeita ja kierrätettyä tavaraa. Heidän periaatteensa on, että he myyvät sitä mihin itse uskovat.

Remontin ollessa kesken ison paritalon toinen tupa toimii yhdistettynä makuu- ja askarteluhuoneena. Jatkossa tämä tila tulee olemaan työtilana, askartelu- ja musiikkihuoneena sekä kirjastona.

Keittiösaareke tehtiin itse. Tiskipöytä on hankittu leirikoulun keittiöstä ja työtaso on itse tehty betonitaso, joka on ohuelti käsitelty pellavaöljymaalilla.

Talon on ulkoapäin jo melkein valmis. Lasiveranta on valmistumassa hyvää vauhtia.

Koko talossa on vesikiertoinen lattialämmitys.

OSTOKSILLE?

Aja ja Cristian Lund pitävät pientä Lundagårdin puotia Purmon vanhassa kyläkaupassa, Keski-Pohjanmaalla. Siellä myydään kaikkea tarpeellista korjausrakentamiseen sekä kauniita kierrätettyjä esineitä ja aarteita. (kuvat alla)

Ennen kuin iso pohjalaistalo oli asuttavassa kunnossa, koko perhe asui tässä 60 neliöisessä puotirakennuksessa. Ensin vain osa talosta toimi puotina, nyt kauniita kierrätetyjä tavaroita ja korjausrakennustarvikkeita löytyyy koko rakennuksen täydeltä.

Kuulumisia Lundagårdista:
http://lundagard.blogspot.com

Lundagårdin nettikauppa löytyy kotisivulta:

http://shop.lundagard.fi/fi/

Ison pohjalaistalon kivijalka on koottu itse kolmen talon perustuskivistä. Kiviä jouduttiin muokkaamaan käsin, mutta onneksi siirtoapuna oli kaivinkone.

Kivijalka on tehty oikeaoppisesti tuuletusluukuilla

Peruslämmön koko taloon tuo vesikiertoinen lattialämmitys, joka lämpiää maalämmöllä. Keittiön iso liesi ja kamarin kaakeliuuni tuovat lisälämpöä.

Iso ruokakomero eli skafferi on nykyään harvinainen näky. Komerossa on myös raittiin ilman tuloaukko.

Taloa kunnostetaan huolella ja yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota.

Ikkunat on restauroitu perinteisesti pellavaöljymaalilla. Alakerran kaikki ikkunat ovat alkuperäisiä, yläkertaan teetettiin uudet pokat, kuitenkin vanhoja laseja käyttäen.

Tiivistämisessä ja eristämisessä on käytetty mahdollisimman  luonnonmukaisia materiaaleja, kuten sellueristettä, pellavarivettä, kutterinpurua ja puukuitulevyjä.

Pieni kasvihuone taustalla on tehty kierrätysikkunoista. Etualalla jäteveispuhdistuslaitos.