Pystyhirsitalon tyylikäs uudistuminen

Eija ja Kari Koski isännöivät Pohjanmaalla luomuviljelytilaa, jossa heillä on pienimuotoista suoramyyntiä. Lisäksi Eija valmistaa omassa käsityöyrityksessään kauniita esineitä luonnonmateriaaleista.

Tilan päärakennuksena on tämä komea rintamamiesmallinen talo, joka on valmistunut vuonna 1947. Siinä on erikoisuutena pystyhirsiseinät. Se oli melko ränsistyneessä kunnossa, kun pariskunta Eija ja Kari Koski aloittivat remontoinnin. Insinöörin visioimassa korjaussuunnitelmassa oli lisäsiipi, johon tulisi märkätilat ja sisäänkäynti. Porstuata purkaessaan pariskunta kuitenkin löysi umpikuistin alta alkuperäisen, nyt kuvassa näkyvän, sisäänkäynnin kauniine pylväineen. Lisäsiipeä ei koskaan rakennettu.
Remontissa on käytetty mahdollisimman lähellä alkuperäisiä olevia rakennusmateriaaleja, joten eristeenä ei ole mineraalipohjaisia tuotteita.

Julkisivu on rapattu sementtilaastilla. Talon kaikki kolme kerrosta ovat käytössä. Remontissa kellari kaivettiin esiin rojun alta ja toiseen kerrokseen tehtiin huoneet koko vintin pituudelta. Toisen kerroksen seinissä on puurunko ja pellavaeriste sekä puukuitulevy. Alapohjassa on 30 cm pellavaa eriteenä ja yläpohjan vanhan purueristeen päälle laitettiin pellavalevyjä lisäeristeeksi. Seinien pystyhirret ovat alunperin olleet toisessa rakennuksessa eli ne ovat kierrätettyjä.

Flos-merkkinen kattolamppu on pellavakankaasta ja sopii olohuoneen tyylikkääseen sisustukseen.

Eija Koski tekee työkseen kauniita esineitä luonnonmateriaaleista. Mm. olki, tuohi, sammal, kävyt ja kaarna saavat uuden muodon hänen toisessa kerroksessa olevassa työhuoneessaan.

Keskuslämmitys hoituu kellarissa olevalla kaksoiskattilalla, joka lämpiää sekä puulla että öljyllä. Huoneissa on perinteiset vesikiertoiset patterit. Lisälämpöä tuo tämä kaunis Uuniseppien kaakeliuuni sekä keittiön puuhella.

Niin kellarin saunatila-kylpyhuoneessa kuin muuallakin talossa on nerokkaasti yhdistetty sekä kierrätettyä että uutta. Muutamia uusia tuuletusaukkoja on lisätty kellariin.

Saunan seinä on kierrätystiiltä sekä lasia ja antaa tilalle ilmavuutta ja raikkautta sekä hienoja kontrasteja.

Talon vanha puuhella on säilytetty ja muurissa olevaa ilmanvaihtokanavaa hyödynnetään. Koneellista ilmanvaihtoa talossa ei ole, painovoimainen ilmanvaihto toimii hyvin.

Seinärakenne sisältä ulospäin: tapetti, makulatuuripaperi, puukuitulevy, pystyhirsiseinä, Tojalevy, rappausverkko ja rappaus. 

Tojalevyjä tehtiin aikoinaan lähialueella sijainneessa Tuovilan Levyssä.

Ikkunat vaihdettiin uusiin, mutta ne ovat vanhan mallin mukaisia.

Kellarissa on raikas ja valoisa tunnelma uuden huonekorkeuden ja materiaalivalintojen ansiosta. Lähes kaikki ulkoseinät vuorattiin sisäpuolelta tiilimuurauksella ja väliin jätettiin ilmarako. Tiilet ovat kierrätettyjä.

Eijan käsityöyrityksen kotisivut löytyvät osoitteesta:

www.ekoart.fi

Remontissa on pyritty säilyttämään vanhan talon henki ja kunnioitettu vanhaa tilajakoa. Tilat ovat selkeitä ja ilmavia ja korjaus on toteutettu tyylikkäästi. Parkettien alla on kerros lumppukangasta.

Matalassa kellarissa tehtiin suurin urakka remontin aikana. Romut ja kosteusvaurioista kärsineet puuosat poistettiin sekä lisää syvyyttä kaivettiin. Näin saatiin lisää huonekorkeutta, sekä koko kellari hyötykäyttöön. Uudessa betonilattiassa on lattialämmitys ja kaivettaessa esiin tullutta kaunista peruskalliota jätettiin näkyviin.

Talon ympärillä sekä kellarin alla on kallioista, joka aikaisemmin aiheutti veden tulon kellariin runsaiden syyssateiden aikaan. Tämä ongelma korjattiin, kun kellarin lattiaa kaivettiin. Ulkopuolisen salaojituksen lisäksi tehtiin perustusten sisäpuolelle salaojitus, jonka vesi kerätään pieneen kaivoon. Automaattinen uppopumppu poistaa mahdollisen kerääntyneen veden.

kommentteja:
Hienoa nähdä vanhaa kunnioittaen mutta täysin uusia ideoitakin sisältävä ja tyylikkäästi tehty remontti.(MTu)