Pirjon tarina

Pirjo takaterassilla - metsä alkaa miltei portailta.

 

Pirjo Salo muutti koiransa Aksun kanssa uuteen mummonmökkiinsä kaupungissa sijaitsevasta osaomistusrivitalosta. Pirjo kaipasi vähän isompaa omaa reviiriä, omaa asumisrauhaa ja ulkoiluttamistilaa Aksulleen. Nyt kun ”koiruus” saisi ulkoilla omassa aitauksessaan milloin tahtoo, se mokoma viihtyykin melkein paremmin sisätiloissa.

 

Pirjo suunnitteli lomaosakkeen hankkimista, mutta kun hän kuuli mummonmökeistä, ajatukset muuttuivat. Vaikka rakentamiskustannukset alussa hirvittivätkin, Pirjo päätti ottaa rohkean askeleen. Mökki suunniteltiin varta vasten yhdelle henkilölle. Pirjon vanhat kalusteet toimivat yhtenä suunnittelun lähtökohtana. Hyvin kalustesuunnittelijana toiminut Suvi Toivari saikin Pirjon mielestä tavarat mahtumaan suunnitelmaan. Jännitys häipyi mökin valmistuttua kun tavarat vihdoin löysivät paikkansa myös itse rakennuksessa. Yhden hengen makuuhuoneen, keittiön ja olohuoneen sekä pesutilojen lisäksi alakerrassa on pieni työhuone tietokonetta varten. Yläkerta toimii varastotilana ja vierasvarana. Yläkerrassa tilaa on enemmän kuin muissa mummonmökeissä, kun yläkerran toiseen päähän jäi sopiva tila kylmälle ullakkovarastolle.

 

Pirjon Kalliorinteen mökin peruslämpö hoituu sähköllä ja varaava takka antaa lisälämpöä. Vaikka talossa onkin hyvät selluvillaeristeet ja talon rakentamisessa pyrittiin hyvään tiiveyteen, talvella lisääntyvät sähkölaskut kismittävät Pirjoa. Muutoin hän on tyytyväinen uuteen asumistapaansa. Kylältä löytyvät tarvittavat päivittäispalvelut. Linja-autoa Pirjo käyttää, jos on tarvetta päästä kauempana oleviin erityispalveluihin tai käydä ystävien luona kaupungissa. Myös naapurit ovat tarjonneet autokyytiä, kun aikataulut ja matkasuunta ovat olleet sopivat ja saman­suuntaiset.

 

Tontin läpi kulkevasta rasitetiestä on Pirjolle tullut  pienoinen henkinen rasite. Häntä nimittäin hiukan jännittää minkälaisia naapureita naapuriin mahtaa aikanaan tulla. Pirjon tontin molemmin puolin sijaitsevista tonteista on tehty varaukset, mutta sen tarkempaa tietoa tulevista naapureista ei vielä ole. Uudet naapurit ovat Pirjon puolesta kuitenkin tervetulleita, sillä alueen tiivis rakentaminen oli alusta alkaen tiedossa.

 

Pirjo on enemmän kuin tyytyväinen taloonsa ja sen ulkonäköön. Pienen taloon on saatu mahtumaan paljon tilaa. Hän antaa kiitosta myös talon rakentajille, vaikka vihoviimeisten viimeistelytöiden venyminen kävikin loppuvaiheessa hermoille. Kustannuksetkin lisääntyivät kun yhtä ja toista tarpeellista oli hankittava, eivätkä ne sisältyneet alkuperäiseen kustannusarvioon.

 

Pihan lumityöt ja muut kevyemmät talonmiehen työt sujuvat Pirjolta jo tottuneesti. Kylänlenkkiä koiransa kanssa kiertävä Pirjo alkaa olla tuttu näky kyläkuvassa. Hän on erityisen tyytyväinen, että alueen pääväylä Niementie kevyen liikenteen väylineen ja katuvaloineen on vihdoin saatu kuntoon. Nyt kävelylenkille uskaltaa lähteä myös iltamyöhään. Puhelias Pirjo on löytänyt uudelta asuinpaikkakunnaltaan uusia tuttavia ja myös hänelle sopivan uuden harrastuksen. Hän toimii hoivakuntoisten vanhusten ystävänä. 

 

Pertti Toivari   

0400- 873313        

 

posti@perttitoivari.fi 
www.perttitoivari.fi

 

 

             

Pirjon elämä päättyi, mutta tarina jäi elämään

 

Luopioisten Kostialan Kalliorinteen mummonmökin rakennuttaja ja asukas Pirjo Salo menehtyi hiljan vaikean sairauden uuvuttamana. Pirjo oli reipas ja rohkea rakennuttaja, joka onnekseen sai viimeiset vuotensa asua haluamallaan tavalla, toiveittensa mukaisessa pienomakotitalossa. Pirjon elämä päättyi, mutta hänen tarinansa elää.

11/2012 PT