Tellervon ja Jukan tarina

Kuva: Pertti Toivari

Asumiskokemuksia mummonmökeistä

 

Tellervo ja Jukka Lehti muuttivat mummonmökkiinsä keskustaajaman kerrostalosta. Keskusta-asumiseen liittyvä, etenkin iltaisin ja viikonloppuisin esiintyvä hälinä ei rauhallista asuinympäristöä arvostavalle pariskunnalle sopinut ollenkaan. Molemmat ovat maalta lähtöisin ja puuhastelua tarvitsevia luontoihmisiä, joille kaupunkiasuminen neljän seinän sisällä tuntui kaikin puolin vieraalta.

 

Tellervo kärsii sähköyliherkkyydestä ja kaikenlaiset kemikaalit ja muut keinoaineet, joita monissa nykyajan rakennusaineissa on, aiheuttavat hänelle monenlaisia hankalia oireita. Tellervoa kiinnostivat Luomura ry:n ja Terve Talo –keskuksen ajamat ajatukset terveellisestä rakentamisesta ja asumisesta, joita myös mummonmökeissä oli tarkoitus ja mahdollisuus soveltaa. Kumpikin oli lisäksi tottunut asumaan tiiviisti, joten mökin pieni koko ei alun alkaenkaan mitenkään haitannut. Myös tuleva asuinpaikka lähellä luontoa, samanhenkisessä naapurustossa houkutteli. Jukan kohdalla lisäpontimena oli hänen läheiset kontaktinsa naapuripitäjään Padasjoelle, joten seutu oli entuudestaan tuttua. Tellervokin on kotoisin maalta, Pohjanmaalta, joten ajatus maalle muuttamisesta ei ollut hänellekään vieras. Ainoa kysymysmerkki Tellervon kohdalla oli, että hänen sukulaisensa asuvat etäällä Pohjanmaalla ja oma tytär lapsineen Etelä-Savossa. Luopioista ja Pälkänettä ei Tellervo ole siksi vieläkään kokenut täysin omaksi asuinpaikakseen, vaikka muutoin hän onkin hyvin sopeutunut mummonmökkiasumiseen Kostialan alueella.

 

Omien toiveidensa mukaan suunniteltuun mummonmökkiinsä he ovat pääasiallisesti tyytyväisiä. Irtokalusteiden sijoittelussa tuli ongelmaa, vaikka asia koitettiin ottaa mm. ikkunoiden ja ovien sijoittelussa huomioon. Pieneen taloon oli silti vaikea saada mahtumaan kaikkia tavaroita, kun niistä ei oikein voinut luopuakaan. Muuten talon koko tuntuu ihan sopivalta, enempää tilaa ei kaksi ihmistä tarvitse. Pesutiloista erillinen wc-tila ja kodinhoitohuone lisäisivät asumismukavuutta, mutta toisivat taas hiukan lisätilan tarvetta. Ulkovaraston yhteyteen rakennettiin muista mökeistä poiketen lämmin varasto askartelutilaksi, mistä on ollut paljon hyötyä. 

 

Talossa on maalämmöllä toimiva lattialämmitys, mikä on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Sen on todennut naapurin kissakin, joka on ottanut talon kakkosasunnokseen. Erityisesti Tellervo ja Jukka kehuvat talon hyvää hengitysilmaa ja ilmanvaihtoa, jonka kylässä käyvätkin ovat todenneet. Vaikka alakerrassa on varsinainen makuuhuone, nukkuvat he yleensä talon matalassa yläkerrassa, ullakkohuoneessa, joka tarkoituksella jätettiin hämäräksi. Hiljattain eläkkeelle jäänyt Jukka toteaa, että usein tulee mentyä päiväsaikaankin torkuille.

 

Rakennuksen kokonaishinta ylitti lopulta melkoisesti ensimmäiset arviot. Ne olivat varmaan alun perinkin alakanttiin laadittuja, mutta myös itse hanke vähän laajeni suunnittelun aikana. Myös jotkut rakennustekniset valinnat vaikuttivat jonkin verran kustannuksia lisäävästi. Maalämpö lämmitysjärjestelmänä ei ole kaikkein edullisin hankintakustannuksiltaan, mutta sen ansiosta asumiskulut ovat nyt pienet. Lämmitys myös toimii hyvin, eikä varalämpönä toimivaa takkaa tarvitse lämmittää muuten kuin tunnelman vuoksi. Rakennusaikana tuli vastaan kaikenlaisia yllättäviä hankaluuksia, jotka monelle omakotirakentajalle ovat tuttuja. Niistä kuitenkin selvittiin, ja nyt Tellervo ja Jukka asuvat tyytyväisinä mökissään.    

 

Tellervon toiveena on, että Kostialan alue rakentuisi jatkossa suunnitellulla tavalla vähitellen mummonmökeistä. Rakentamattomana horsmien valtaama alue ei ole ilo silmälle. Hän ei kuitenkaan halua alueesta tulevan liian vilkasta. Vaikka tontit ovat pieniä, voidaan tarvittava yksityisyys hoitaa pensasaidoin ja istutuksin. Puutarhan laittamisesta onkin tullut Tellervolle todellinen intohimo nyt kun talo alkaa olla vähitellen valmis. Hän on lähes omin käsin siirrellyt kaikki tontin kivet paikoilleen ja istuttanut tontille puut ja pensaat. Silti pihassa on hänen mukaansa vielä paljon tekemistä. Myös sisätiloissa riittää hänen mukaansa vielä viimeisteltävää. Tellervon puuhaillessa pihalla Jukka ei halua olla häiriöksi, vaan ottaa silloin yleensä kalavehkeensä ja suuntaa veneensä Kukkialle. 

 

Pertti Toivari 
www.perttitoivari.fi